Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. „Investeste in oameni!”

Dezvoltarea resurselor umane in 19 comunitati rurale din Regiunile Centru, Sud-Est, Sud-Muntenia – PSCR2  POSDRU/135/5.2/S/126095

Harta interactiva
Comuna Remetea, judetul Harghita
Harta interactiva
Pentru detalii privind activitatile desfasurate in comunele din proiect, dati click pe numele acestora.

Remetea

Una din comunele mari ale judetului Harghita, Remetea este situata in partea nord-vestica a bazinului Gheorgheni. Prima mentiune scrisa despre Remetea, dateaza din 1567. Potrivit legendei, fondatorul asezarii, la mijlocul secolului al XVI-lea, a fost calugarul Franciscan Kendeffy Bonifác care a dus o viata de sihastru, de unde si numele satului. In limba maghiara, „remete” inseamna „sihastru”.

Locuitorii din Remetea sunt renumiti in prelucrarea lemnului si in realizarea produselor artizanale traditionale. Parcul national Cheile Bicazului- Hasmas constituie principala atractiile turistica din zona.

Adresa web a primariei Remetea: www.remeteahr.ro

Consiliere

Sesiunile de informare si consiliere profesionala si consiliere in cariera se adreseaza atat managerilor, angajatilor cat si persoanelor inactive care fac parte din grupul tinta al proiectului PSCR2.

Coordonatorul activitatii de informare si consiliere este Asociatia Europa pentru Dezvoltare Umana. Aceasta activitatea presupune furnizarea de servicii precum: informarea cu privire la oferta pentru dezvoltarea profesionala si personala din cadrul proiectului; inscrierea in programul de consiliere privind cariera; identificarea prioritatilor de dezvoltare profesionala;  evidentierea competentelor profesionale si a nivelului educational; realizarea istoricului profesional; consultarea diferitelor tipuri de profile ocupationale ce pot constitui oportunitati pe piata muncii din regiune; stabilirea compatibilitatii dintre nivelul formarii profesionale, aspiratiile persoanei si oportunitatile de ocupare pe piata muncii; evaluarea si integrarea datelor in formularul de recomandare privind oportunitati de inscriere in masurile integrate din cadrul proiectului.

Sesiuni de consiliere individuala si colectiva au avut loc in comuna Remetea in luna august 2014.

Cursuri de formare profesionala

Prin cursurile de formare profesionala, proiectul PSCR2 urmareste cresterea competentelor profesionale in domenii non agricole, pentru managerii si angajatii din cele 19 comune din regiunile de implementare a proiectului. Programele de formare profesionala sunt coordonate de Fundatia Romtens si se desfasoara in colaborare cu cei trei parteneri nationali.

Angajatii si managerii din comuna Remetea vor beneficia, in cadrul proiectului PSCR2, de doua cursuri de formare profesionala, organizate de Fundatia Romtens, in parteneriat cu DAD Expertise, pentru:
- Inspector Securitatea si Sanatatea in Munca, desfasurat in perioada 9 - 13 martie 2015, adresat managerilor si angajatilor cu studii medii, (Album foto)
- Specialist Securitatea si Sanatatea in Munca, desfasurat in perioada 16 - 27 martie 2015, adresat managerilor si angajatilor cu studii superioare. (Album foto)

Prin sesiunile de formare profesionala pentru obtinerea de noi calificari coordonate de SC DAD Expertise SRL. se urmareste calificarea persoanelor inactive din grupul tinta al proiectului PSCR2, ca lucrator in comert, nivel 1 de calificare. Acest curs este acreditat ANC, absolventii primind diplome de certificare la finalizarea cursului.

In comuna Remetea, cursul de calificare pentru lucrator in comert se va desfasura in perioada martie - mai 2015.

Mediere

Activitatea de mediere, coordonata de Asociatia Europa pentru Dezvoltare Umana, se adreseaza persoanelor inactive din cele 19 comunitati rurale, care au beneficiat de servicii de informare, consiliere si formare, scopul fiind inserarea acestora pe piata muncii.

Serviciile furnizate in cadrul acestui pachet de activitati presupun: evaluarea competentelor profesionale, a nivelului educational si a istoricului profesional, informarea privind oportunitatile de angajare pe piata muncii din regiune; stabilirea compatibilitatii dintre nivelul formarii profesionale, aspiratiile persoanei si oportunitatile de ocupare pe piata muncii; consolidarea deprinderilor privind metode si tehnici de cautare a unui loc de munca; insotirea beneficiarului la interviuri, in vederea accesarii ofertei ocupationale identificate.

Sesiuni de mediere vor avea loc si in comuna Remetea.

Targ de sanatate

Targul de Sanatate face parte din Campania de promovoare a sanatatii desfasurata in cadrul proiectului PSCR2 si coordonata de Fundatia Romtens.

Evenimentul presupune activitati de informare si promovare a unui stil de viata sanatos, prin distribuirea de materiale informative si promotionale in randul populatiei din mediul rural, dar si de realizare gratuita de analize pentru participanti (glicemie, trigliceride si colesterol).

Fundatia Romtens, in colaborare cu primaria comunei Remetea, a organizat Targul de Sanatate pentru locuitorii din comuna in data de 6 noiembrie 2014. (Album foto)

Caravana SSM

Caravanele locale de Sanatatea si Securitatea in Munca sunt organizate in intreprinderi si gospodarii agricole individuale identificate in mediul rural, la nivelul celor 19 comunitati implicate in proiect.

Sesiunile de informare desfasurate in cadrul Caravanelor SSM, parte integranta a Campaniei de promovare a sanatatii, urmaresc prevenirea accidentelor si a anumitor boli profesionale.

Perioada de desfasurare a Caravanei locale de SSM nu a fost inca stabilita.

Vizite de studiu

Vizitele de studiu sunt parte din pachetul de activitati care vizeaza infiintarea si dezvoltarea retelelor si parteneriatelor pentru facilitarea schimbului si integrarii bunelor practici. Coordonate de partenerul transnational al proiectului PSCR2, Universitatea de Studii din Perugia, vizitele de studiu au avut loc in intreprinderi si ferme agricole din mediul rural din Italia. Participantii la vizitele de studiu au fost cei 19 experti locali din proiect, 19 manageri si 19 angajati selectati, conform metodologiei de selectie, din randul participantilor la cursurile de pregatire profesionala desfasurate in cadrul proiectului PSCR2.

Astfel, expertul local din comuna Remetea a participat, alaturi de ceilalti 18 experti, la o vizita de studiu desfasurata in regiunea Perugia, din Italia, in perioada 25-29 mai 2015 (Album foto). Persoana selectata din randul angajatilor participanti la cursurile de pregatire profesionala din comuna Remetea a participat la o vizita de studiu organizata in regiunea Toscana in perioada 6-10 iulie 2015 (Album foto).

Data vizitei de studiu pentru manageri nu a fost inca stabilita.